Toen ik voor mijzelf begon, was het niet zozeer de vraag WAT ik wilde doen maar meer “hoe noem je dat dan”. Ik wilde bedrijven en zelfstandigen helpen met hun administratie en secretariaat waar mogelijk. Maar ik wilde ook zaken organiseren, processen opzetten en in goede banen leiden, en doelen halen. En wat voor een naam plak je daar nu op?

Zelfstandig via verloning

Verder wilde ik gaan werken via verloning.nl, een organisatie die de administratieve rompslomp van de btw-aangifte van mij overnam; eerst maar eens kijken of ZZP’er wel een leuk beroep is. En wilde ik wel ‘ZZP-er’ genoemd worden? Dekte dat de lading dan wel? Past dat bij mij? Ik vond weer van niet. Maar wat dan wel? De omgeving kwam al snel met de term ‘VA’ oftewel Virtual Assistent. Maar in mijn ogen dekte dat de lading ook niet helemaal. Kan je nagaan, nog niet eens begonnen met je eigen business en daar staat je eerste dilemma/keuze al voor de deur…

Freelance

En ik bedacht: ‘Freelance Project Assistent’. Voilà! Dat is ‘m! Lekker duidelijk toch? En het dekt de lading van administratieve klussen en creatieve organisatie klussen. Kan niet beter vind ik!

Jaja… dé hamvraag!

Heb je lang en serieus nagedacht over de titel waarmee je jezelf in de markt kan zetten, komen er toch nog vragen. En de hamvraag is eigenlijk steeds “Wat is een freelancer dan?” Okay, die had ik niet zien aankomen. Iedereen kent toch wel een freelancer? Iedereen weet toch wat dat is? Maar als ik dan vroeg: “Wat denk jij dan wat dat is?”, kwam er een schouderophaling met “geen idee”.

Dus begon ik met uitleggen: “Een freelancer is iemand die zelfstandig werkt, betrokken is bij het werk wat zij doet en deskundig is in wat ze doet”.

“Oooooh”, zei men toen “een uitzendkracht”! Euh… nee, niet helemaal… of helemaal niet eigenlijk!

Uitzendkracht versus freelancer

Uitzendkrachten zijn tijdelijke werknemers die gevonden worden door een uitzendbureau in opdracht van een werkgever, die in dienst zijn van het uitzendbureau, die door de werkgever ingewerkt moeten worden en de werkzaamheden onder begeleiding uitvoeren.

Een freelancer is onafhankelijke, zelfstandige en deskundige capaciteit, dus òòk zelfstandig in de uitvoering! Een freelancer huur je in wanneer je wilt dat een opdracht uitgevoerd wordt zonder dat je daar als opdrachtgever nog extra tijd aan kwijt bent!

Daarbij is een freelancer über-betrokken, want een tevreden klant betekent een goede referentie met (kans op) meer business, een soort multiplier, èn laat mij mijn mannetje staan, mijn ding doen, waardevol zijn! Een tevreden klant is het doel van een freelancer!

Een uitzendkracht is ongetwijfeld ook vaardig, maar is die (zonder uitzicht op vast dienstverband) ook daadwerkelijk betrokken bij de taak en succesvolle uitvoering daarvan? En, heel belangrijk, een uitzendkracht moet ingewerkt worden en werkt eigenlijk altijd onder begeleiding met de nodige sturing om de klus te klaren, terwijl een freelancer deskundig genoeg is om het werk zelfstandig uit te voeren.

Zoek de verschillen!

“Maar, ik zie niet veel verschil hoor” werd er dan gezegd, “je werkt voor een baas en zorgt dat het werk gedaan wordt”. Maar naast zelfstandigheid en deskundigheid is er wel degelijk meer verschil! Een freelancer werkt op basis van een opdracht en via een Overeenkomst van Opdracht (er is dus GEEN arbeidsovereenkomst tussen freelancer en opdrachtgever). De opdrachtgever heeft geen kosten en administratie voor loonheffingen zoals loonbelasting, premie volks- en  werknemersverzekeringen, en inkomensafhankelijke bijdragen zorgverzekering. De freelancer regelt dit allemaal zelf! Én… geen extra kosten voor een derde partij (i.g.v. een uitzendkracht, het uitzendbureau).

“Aaaah, dus een freelancer is goedkoper”! Dat kan zeker en dat hangt mede af van de factor/fee die het uitzendbureau aan de werkgever berekent voor het werven, de administratie en het risico wat ze lopen (i.g.v. ziekte of arbeidsongeschiktheid). Deze kosten voor een derde partij kunnen flink oplopen. De hoeveelheid kosten voor een freelancer zijn beduidend lager. En ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn voor rekening van de freelancer zelf (en niet de opdrachtgever!).

Doe je dan alleen projecten?

“Maar doe je dan alleen vaste projecten, klussen met een begin- en einddatum?” Nee, dit varieert. Soms zijn het projecten en die hebben een vaste begin- en einddatum. Maar je kunt ook een doorlopende klus aan een freelancer uitbesteden. Als een MKB extra capaciteit nodig heeft voor de debiteurenadministratie door groei bijvoorbeeld, dan zal dit misschien voor een wat langere periode zijn. Dat is dan een doorlopend proces waar een bepaalde periode extra capaciteit voor nodig is, ook dit kan een freelancer tijdelijk invullen, geheel zelfstandig vanuit ’the home office’ of op locatie van de opdrachtgever. Stopt het werk, dan stopt ook de betaling. De freelancer wordt alleen betaald voor gewerkte uren.

Een freelancer wil volledig ontzorgen!

De freelancer is er volledig voor de opdrachtgever en een succesvolle opdracht! Een freelancer zal altijd meedenken binnen de processen en tips geven hoe zaken en taken zo efficiënt mogelijk gedaan kunnen worden. Ook al betekent dit soms dat een opdracht minder uren vraagt dan is ingepland. De freelancer denkt dan niet “jammer, ik verdien minder met deze opdracht” maar denkt heel tevreden “zo, dat heb ik maar weer mooi voor elkaar voor deze opdrachtgever: de klus geklaard en hem veel geld bespaard!”

En dat noemen ze nu zelfstandig, betrokken en deskundig, kortom: een freelancer!

Published On: mei 30th, 2021 / Categories: Freelance ondersteuning, Office, Ondernemen /

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang 4 tot 8 keer per jaar een mail van Petra met blog, tips &trics, en aanbiedingen, ter ‘lering ende vermaeck’!

U ontvangt 4 keer per jaar de nieuwsbrief in uw inbox!