Groeien als ondernemer!

Ondernemers doen alles zelf. Ondernemers zijn enthousiaste doorzetters die zelfstandig beginnen aan een droom, een visie. Een eigen bedrijf met een product waar ze trots op zijn. Of dit nu goederen of diensten zijn, er is een markt en zij leveren. Maar hoe zit dat met groeien als ondernemer? Hoe ga je als eenmans- of tweemanszaak de volgende fase in?

Het werk op de achtergrond

Naast de core business is er ook genoeg te doen. En ondernemers doen graag alles zelf (‘zelluf doen’, het zat er al vroeg in bij ons Nederlanders). Begrijpelijk, ook ik doe als ondernemer graag alles zelf. Alleen is het mijn vak. Administratie en organisatie voor een efficiënte back-office zodat er zoveel mogelijk tijd overblijft voor de core business. Een opdrachtgever zei eens: “je bent enorm gestructureerd, je denkt mee en je werkt stapels werk weg en nog hou jij tijd over. Hoe doe je dat?!”

Freelancer, ZZP’er of eenmanszaak

Ook ik had die droom en een visie, en werd zelfstandig ondernemer. Voordat ik freelancer werd, was ik jarenlang in loondienst. Fijn gewerkt bij 4 werkgevers (ja, ik was een trouwe werknemer). En binnen de bedrijven op de achtergrond gewerkt in de administratie. En met 2 van deze bedrijven meegegroeid in de jaren. Van pioniersfase met 3 personen tot een bedrijf van 12 en zelfs 25 mensen. Deze groei in bedrijfsvoering is interessant om mee te maken. Je ziet successen, maar ook dingen die minder soepel gaan. De drive om altijd weer sterker en beter te worden bleef altijd bestaan.

Groeien met je bedrijf

Zo komt het beheer van een complete administratie met een groot pakket aan werkzaamheden. Zonder goede administratie is er stress en blijven er zaken liggen. Core business gaat voor. Zakendoen bestaat uit nu handelen en tijd is geld, en de tijd is beperkt! Een vicieuze cirkel waar ondernemers in terecht komen.

Bij groei van je onderneming groeien ook de werkzaamheden op de achtergrond. Meer klanten betekent immers meer werk; òòk op de achtergrond. Uit ervaring weet ik dat dit niet snel gezien wordt door de ondernemer. Toen het bedrijf waar ik werkte groeide, begon het te knellen op de administratie. Je kan als ondernemer natuurlijk niet meteen je verdiende geld investeren in personeel dus er werd een uitzendkracht ingehuurd. Toen ik de facturen van het uitzendbureau boekte, dacht ik: “dat zijn beste wel investeringen die we hier doen”. Nu ik daarop terugkijk, denk ik dat het werk efficiënter en goedkoper ingericht had kunnen worden met een freelancer. Voor een freelancer betaal je geen commissie aan een uitzendorganisatie, geen sociale lasten en heb je geen investering voor een werkplek.

achterstallige administratie

Investeren in je bedrijf

Investeren in je core business, in je diensten en producten en het binnenhalen van klanten, dat doen we allemaal. En terecht, daar leeft een ondernemer van. Maar waarom zou je niet investeren in jezelf en in groei van je onderneming?

Soms is het belangrijk om even stil te staan. Stilstaan, hoezo, hoor ik je denken? Niet letterlijk natuurlijk, maar de tijd nemen om te evalueren en na te denken over: “Waar sta ik nu? Is mijn onderneming gezond (en niet alleen qua omzet) en waar ga ik heen in de toekomst?”.

Werk jij in de avonden en het weekend om jouw administratie optimaal te houden? Of maak je de keus om alles bij te houden zo goed en zo kwaad als het gaat? Is je lead administratie niet op orde? Misschien dacht je toch al na over investeren en een uitzendkracht inhuren? Of misschien wil je echtgeno(o)t(e) helpen in het bedrijf? Is dat een handige of verstandige investering?

Hoe investeer je verstandig?

Investeren in in jezelf en je onderneming begint met af en toe een uurtje de tijd nemen om na te denken over je onderneming en de werkzaamheden die er liggen (ja, dit kan je “zelluf doen”). Ben ik nog altijd op de goede weg? Hou ik alles nog bij? Is er nog genoeg structuur en overzicht of kunnen er dingen beter? Hoe kan ik die groeikansen benutten? Welke plannen heb ik nog liggen?

Wil ik groeien als ondernemer? Welke kansen zijn er en zou je wel wat extra capaciteit kunnen gebruiken? Ga dan eens in overleg met iemand die weet wat bedrijfsgroei inhoudt voor het werk op de achtergrond. Iemand die je kan adviseren over de mogelijkheden.

Investeer in een goed gesprek met een freelancer; ook een ondernemer tenslotte. Iemand die jouw uitdagingen snapt en begrijpt. Een expert in administratie en organisatie.

Een goede freelancer luistert, denkt mee en komt met ideeën. Met tips die jij meteen kan toepassen binnen je onderneming. Je kan je vragen kwijt over de werkzaamheden die je doet en waar je tegenaan loopt. Is dit structureel of incidenteel? Gewoon, even sparren.

Wat kost dat?

Bij het woord investeren denken ondernemers meteen aan geld; wat gaat mij dat kosten. Maar investeren betekent eigenlijk: “wat levert mij dat op”! Gesprekken met jezelf en een freelancer die zich bezighoudt met business support, kunnen heel verhelderend werken. En vaak is zo’n gesprek nog gratis ook (hoe bedoel je, een mooie investering!). En daarbij, kan zo’n gratis en geheel vrijblijvend gesprek voorkòmen, dat je verkeerde, dure investeringen doet.

Dus investeer wat tijd in een goed gesprek met een meedenkend, gestructureerd en deskundig persoon, die jouw onderneming verder kan helpen. Iemand die geen werkplek nodig heeft binnen jouw organisatie. Waar geen derde partij tussen zit en waar jij geen sociale lasten voor hoeft te betalen. Groei met je bedrijf en investeer verstandig!

Wil je meer informatie?

Voor meer informatie kun je mailen naar info@petraverschoor.nl of ga naar www.petraverschoor.nl.

Direct een gratis vrijblijvend consult?

groeien als ondernemer: hoe kom je aan extra capaciteit
Published On: april 15th, 2022 / Categories: Freelance ondersteuning, Office, Ondernemen, Tips & Tricks /

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang 4 tot 8 keer per jaar een mail van Petra met blog, tips &trics, en aanbiedingen, ter ‘lering ende vermaeck’!

U ontvangt 4 keer per jaar de nieuwsbrief in uw inbox!