Nu al 9 maanden lekker bezig met mijn eigen bedrijf. Mooie projecten, haalbare doelen, ondernemers blij gemaakt en daarmee ook mezelf. Heerlijk vind ik het!

Summertime, summertime, sum-sum-summertime!

“Time flies when you are having fun”, klopt echt! Ik zit echt heerlijk in een nieuw hervonden werkritme en dan komt daar ineens de zomervakantie om de hoek kijken. Zelf geef ik niet zoveel om vakantie. Ik geniet thuis al. Ik heb altijd genoeg te doen… Het is raar maar waar: ik ben geen grote fan van op vakantie gaan en niks doen, ik vind het namelijk heerlijk om bezig te blijven. Mijn man daarentegen vindt vakantie fantastisch! Het liefst in het buitenland en zo lang mogelijk. Maar als zelfstandig ondernemer heb je toch eigenlijk geen tijd voor vakantie? Ondernemen en vakantie… gaat dat wel samen? Wantja…“The show must go on”! Dus toen manlief dit jaar vroeg, wat we gingen doen deze vakantie, zag ik eindelijk mijn kans schoon om mijn spreekwoordelijke snor te drukken. “Sorry mop, daar heb ik echt geen tijd voor dit jaar. Ik ben zelfstandig ondernemer en het werk gaat gewoon door, dus… dit jaar ga ik niet op vakantie”. Nou… daar dacht hij net even anders over!

Ondernemen en tijd vrijmaken voor vakantie

Beren op de weg…

Ik vertelde hem van de beren op de weg (misschien dat dat zou helpen): ondernemen en vakantie… Dan moet ik mijn opdrachtgevers inlichten dat ik niet bereikbaar ben (ja dat kan echt niet hoor in het eerste jaar…) en kost me veel tijd om werkzaamheden voorbereiden voor de vakantieperiode (want ja, het werk loopt gewoon door…). Terwijl ik ook eigenlijk wat achterstallig werk wilde wegwerken, want als zelfstandig ondernemer is er genoeg te doen naast je core-business. Kortom, ik kon gewoon niet weg met als voornaamste reden: dat kan ik mijn opdrachtgevers toch niet aandoen?! (Heerlijk, eindelijk een legitieme reden om niet weg te hoeven!)

Ga je nog op vakantie?

En toen kwamen de opdrachtgevers zelf met de vraag “Peet, wat ga jij doen in de vakantieperiode, ga je nog weg”? Nooit verwacht die vraag, want mijn opdrachtgevers zijn bijna allemaal zelfstandig ondernemers. Ik had verwacht dat ze niet op vakantie zouden gaan of maar kort in verband met de
werkzaamheden, maar ze bleken allemaal 2 of zelfs 3 weken vrij gepland te hebben! Hoe dan?! Het nut van vakantie, loslaten, even helemaal weg van je werk, werd door meerderen gepassioneerd beargumenteerd. Oke, maar dan wel de laptop mee! Uiteindelijk hebben we 8 dagen vakantie in eigen land geboekt. Manlief dan he, want: zijn idee! 😉 Wel de voorwaarde bij hem neergelegd dat de laptop mee moest omdat ik a-la-minute in wilde kunnen springen. Met wat lichte tegenzin de opdrachtgevers ingelicht (die wensten mij allemaal enthousiast een hele fijne vakantie), wat zaken voorbereid die dan in de vakantie door konden lopen zonder eraan te hoeven werken, en met een koffer kleding en een koffer vol computerspul ‘op vakantie’.

Loslaten is nog niet zo makkelijk…

We zijn gaan toeren in Nederland: steeds 2 nachten in een hotel en dan verder. Na 2 uur rijden waren we bij ons eerste hotel. Uitladen en inchecken. Drie koffers dus voor twee personen en ik mocht mijn eigen koffers sjouwen want ik wilde tenslotte een koffer vol apparatuur mee… Je ziet de frontdesk medewerkers gewoon denken “ja hoor, een vrouw op vakantie”. Maar goed, op de kamer
aangekomen vond ik dat ik echt even al mijn mailboxen moest nakijken of er niet al wat binnengekomen was. Gelukkig staan die allemaal op mijn mobiel, dus daar hoeft de laptop niet voor open. Zuchtend keek manlief op, we zijn net een paar uur weg! Snel de mailboxen checken en natuurlijk geen mailtjes. Iedere dag iets leuks gedaan, gewandeld, gewinkeld en… uiteraard, elke ochtend de mailboxen checken. Mijn opdrachtgevers moesten mij toch verschrikkelijk missen! Ik deed dit ’s morgens vroeg als we net wakker waren en manlief onder de douche stond. Dat scheelde mij weer wat gezucht en ik kon dit gewoon vanuit mijn bed op de telefoon controleren. Mijn mailboxen begonnen vol te lopen… met reclames! Hmmmm, zou een vakantie dan toch kunnen?

Ondernemen en mijn eerste vakantie

Ik hield het niet meer…

Na 7 dagen onderweg hield ik het niet meer. Ik heb mijn laptop uitgepakt en ben in de hotel lobby wat gaan zitten werken. Want na een week niks doen, wilde ik weer werken en bezig zijn: niks doen vind ik zo vermoeiend! Mijn mailboxen opgeruimd, alle reclames eruit en 2 mails bewaard die opvolging nodig hadden, maar wel konden wachten tot ik weer thuis was. Gekeken wat er gebeurde op social media en de krant gelezen. Want werk was er eigenlijk niet echt! (Maar toch heerlijk bezig geweest!) En… manlief zat geduldig bij mij aan tafel en keek de Olympische Spelen op zijn IPad.

Leermoment

Ondanks dat ik dus (bijna) niks heb gedaan in de vakantie, weet ik nu, dat het óók in ondernemersland in de zomer een beetje ‘pruimentijd’ is (beetje jammer wel voor bezige bijtjes zoals ik). Vakantie nemen kan gewoon (ook al is het niet je ding). En met de moderne techniek van tegenwoordig, kan je alles vanaf je telefoon en die heb je altijd bij je. Dus, een laptop meeslepen? Ik niet meer! Ondernemen en vakantie… ondernemen aanwenden als excuus om niet op vakantie te hoeven… helaas, die vlieger gaat niet op. Vakantie nemen kan prima als startend ondernemer als je het goed voorbereid want ook in ondernemersland is het in de zomervakantie een beetje pruimentijd! Leermomentje? Check!
(Alhoewel, die mailboxen checken op de telefoon is wel heel verleidelijk)

Published On: september 12th, 2021 / Categories: Freelance ondersteuning, Office, Ondernemen, Tips & Tricks /

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang 4 tot 8 keer per jaar een mail van Petra met blog, tips &trics, en aanbiedingen, ter ‘lering ende vermaeck’!

U ontvangt 4 keer per jaar de nieuwsbrief in uw inbox!