Als startend ondernemer ga ik nu mijn 6e maand in. Tijd om eens terug te kijken. Wat heb ik nu allemaal gedaan in die periode en is het nog altijd ‘leuk’?

Opstarten is altijd leuk, en inspannend, en druk, en veel leren, en… Nou ja, gewoon heel veel nieuwe dingen! Hoe ik wilde opstarten en met wat, dat wist ik al een tijdje. Maar dan…? Dan ben je begonnen! Hoera! En nu? Klanten, is je eerste gedachtegang en dat is een goeie, want daar doe je het als ondernemer tenslotte allemaal voor, maar die klanten komen natuurlijk niet aanwaaien. Hoe vind ik al die ondernemers en die MKB die heel blij worden van mijn freelance capaciteit? En nog belangrijker, hoe gaan ze mij vinden?

Het internet is gewillig

Natuurlijk heb ik het internet bestormd. Hoe doen collega’s dat? Hoe vinden zij en hoe worden zij gevonden? Hoe ziet hun website eruit? Zijn ze actief op social media? Ik zuig het internet leeg met alle informatie die ik kan vinden over ‘freelance’, want dat is tenslotte hoe ik mijn vakgebied ga aanbieden.

Gratis leesvoer!

En zo word ik overladen met ‘gratis’ e-books, checklists en andere ‘give-aways’, voornamelijk via social media, die je: “absoluut nodig hebt voor je eigen bedrijf”. Altijd van een bloeiend bedrijf met hoge omzet, volgens de teksten, en ze beloven mij dat ook, als ik maar download en meedoe. En natuurlijk download ik die gratis e-books, want ik ben toch benieuwd hoe zij dat doen! (Zo leer ik onbewust meteen hoe ik een e-mail lijst opbouw met potentiële klanten.) Helemaal niet verkeerd; gratis informatie waar je soms iets aan hebt en soms ook niet…

Waarom niet? Omdat je veel van deze tips&trics zelf kan verzinnen, of beter nog, je past ze al toe! Van de 12 gratis e-books die ik heb gedownload zijn er 3 waar ik enkele tips uit kon gebruiken. En ja, eerlijk is eerlijk, het zijn hele bruikbare tips! Dus ik neem het downloaden van niet nuttige informatie maar voor lief, maar na 6 maanden kijk ik wel goed naar wat ik ‘gratis’ download!

Gratis webinars en netwerkbijeenkomsten

Na het downloaden van het ‘gratis’ leesvoer ben je dus ‘klant’ en word je bestookt met e-mailtjes over ‘gratis’ webinars, masterclasses en bijeenkomsten. Allemaal, om jouw bedrijf naar een record omzet te brengen! Dus je schrijft je in (wat dat betreft ben ik een echt Hollandse meid: het is tenslotte gratis). En als je tijd hebt om te investeren in deze bijeenkomsten… gewoon doen! Die ‘gratis’ webinars zijn best interessant. Er wordt veel informatie gedeeld, maar… natuurlijk niet alles. Want als je alles wilt leren… dan moet je je even inschrijven op de online cursus die aan het eind van de ‘gratis’ webinar wordt aangeboden tegen een speciale prijs. Als beginnend ondernemer had ik nog geen cashflow, dus het dilemma was groot. Investeer ik in mijzelf en mijn bedrijf voor betaalde kennis of niet? Investeren in jezelf is natuurlijk altijd goed! Maar als je geen budget hebt, is het wat lastig.

Ja natuurlijk!

Tot ik op een dag een netwerkbijeenkomst bijwoonde van Zoetermeerse Zakenvrouwen (met de pakkende tagline: “supporting women in business”).  De gast spreker zorgde ervoor dat ik een “ja, natuurlijk!” momentje had. Zij vertelde over hoe zij begonnen was. “Meteen een website? Waarom? Meteen briefpapier? Hoezo, een offerte kan ook op een servet!” Ze zei: “We hebben momenteel de beschikking over het World Wide Web. Alles, maar dan ook echt ALLES is daarop terug te vinden! Ga eerst lekker zelf aan de slag en als je dan nog kennis tekort komt, volg dan een cursus!” Ja natuurlijk! Ik dacht terug aan alle ‘gratis’ webinars die ik gevolgd had en inderdaad, iedere presentator begon met de woorden “toen ik begon, heb ik alles zelf uitgezocht…”. Zo kan je dus ook investeren in jezelf!

Investeren in mezelf

Met deze gedachte in mijn achterhoofd volg ik nog steeds ‘gratis’ webinars. De meeste geven genoeg informatie om daarna zelf op onderzoek uit te gaan en het toe te passen. Ik blijf altijd zitten tot het eind, want tenslotte hoeft er maar 1 tip of opmerking tussen te zitten die ik kan gebruiken om verder zelf onderzoek te doen. En zo’n tip of opmerking zit er eigenlijk altijd wel in!

Wat heb ik hiervan geleerd de afgelopen maanden? Gratis downloads, kunnen totaal geen kwaad. Kan je het gebruiken, top! Heb je er niets aan, helaas pindakaas, geen man overboord. Gratis webinars, kunnen heel informatief zijn, maar verwacht geen wonderen. De vraag daarmee is meer ‘laat jij je verleiden tot deelname aan betaalde kennis?’ En er is niets mis mee als je je inschrijft voor een cursus, helemaal niet. Maar denk ook eens na. Kan je het zelf ook vinden op het World Wide Web?

En, vind ik ondernemen nog steeds leuk? Ja! Enorm! Een aantal klanten heb ik al gevonden en voor de rest struin ik wekelijks de horizon, het WWW en mijn netwerk af… en ik ga ze vinden en zij mij, daar ga ik voor zorgen! (En heb je nog een -gratis- tip voor mij? Ik hou me warm aanbevolen! 😉 ) Elke dag bezig zijn met mijn passie, ondernemende mensen leren kennen, een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een ondernemer, bedrijf of praktijk, elke dag iets nieuws leren en elke dag weer een nieuwe uitdaging. Ik hou ervan!

Published On: april 30th, 2021 / Categories: Freelance ondersteuning, Office, Ondernemen, Tips & Tricks /

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang 4 tot 8 keer per jaar een mail van Petra met blog, tips &trics, en aanbiedingen, ter ‘lering ende vermaeck’!

U ontvangt 4 keer per jaar de nieuwsbrief in uw inbox!