Organisatie van een wereldrecord poging!

In september in oktober 2020 werd er door het Vakcentrum uit Woerden een actie gehouden met als onderwerp de “MEERwaarde van de zelfstandig winkelier”. Het grote doel achter deze actie was een wereldrecordpoging wagen voor het Guinness Book of Records.

Als gevolg van de corona perikelen werd er wat vertraging opgelopen, maar 13 September 2021 was het zover! Ik kon het door mij gemaakte draaiboek voor de organisatie van dit wereldrecord uit de kast trekken. De poging voor het Guinness Book of Records was een feit!

Wereldrecord Ambitie

Het Vakcentrum in Woerden is een onafhankelijke belangenbehartiger van zelfstandige detaillisten in food, non-food, fast moving consumer goods en franchisenemers. Zij wilden in het Guinness Book of Records genoteerd worden. Dat wilden ze niet alleen voor hunzelf, maar voor en namens alle winkeliers die het door Corona zo moeilijk hadden! Want supermarken en speciaalzaken hebben zoveel MEERwaarde dan alleen de verkoop aan consumenten.

Maatschappelijke bijdrage

Hiervoor berekende het Vakcentrum de totale maatschappelijke bijdrage van de leden. Het resultaat van deze berekening kwam uit op 26 miljoen euro. Het grootste deel van dit bedrag komt door directe financiële ondersteuning van (sport)verenigingen en andere maatschappelijke activiteiten door de plaatselijke detaillist. Daarbij wordt er ook nog eens zo’n 7.5 miljoen euro ‘weggegeven’ in de vorm van producten.

Daarom vindt het Vakcentrum een vernoeming in het Guinness Book of Records een uitdaging die zij zeker aan willen gaan. Om dit waar te maken, werd ik ingeschakeld als externe capaciteit om te helpen bij de organisatie van de wereldrecord poging en uitvoering!

Op de dag van de Recordpoging

De locatie voor de poging is de KNVB Campus te Zeist. Als voorbereiding was ik er al een paar keer geweest om metingen te doen en de route van de poging vast te stellen. Die 13e september werd er vroeg begonnen. Enthousiast stonden we om 08:00u auto’s uit te laden en de spullen te verdelen. Om zo snel mogelijk van start te gaan, hadden we op kantoor al een begin gemaakt met de recordlijn. Hierbij hadden we enorm veel complimenten door onze handen laten gaan. Met deze lijn maakten we een startpunt en diende als voorbeeld voor degenen die nog zouden komen helpen. Na een openingswoordje en wat uitleg om 10.00 uur, hielp een team van 20 enthousiaste mensen om de vellen papier met complimenten aan elkaar te nieten tot 1 lange lijn. Er werd op 3 verschillende punten gestart en toen was het: nieten maar!

Een wereldrecord?

Om 12:00u was het project “nieten” klaar! De “adjudicator” van het Guinness World Records en onafhankelijk scheidsrechter Björn Kuipers (de scheidsrechter van de EK 2020 finale Engeland – Italië) controleerden de gehele lijn met complimenten. Uiteraard liep ik niet ver daarachter om in te kunnen grijpen als er iets afgekeurd werd. Deze controle was overigens een stevige wandeling van ruim 1,2km!

De uitslag volgde niet lang daarna. Voor de recordpoging zijn minimaal 1.000 vellen nodig om te slagen en er waren maar liefst 4.044 complimenten aan elkaar geniet door de verschillende teams! De recordpoging is geslaagd! Het Vakcentrum mag zich Wereldrecordhouder noemen van de langste complimenten lijn ter wereld! De officiële plaquette werd uitgereikt door het GWR en de medailles omgehangen. Volgens het Guinness World Records zijn we nu “Officially Amazing”.

Mijn meerwaarde?!

De organisatie van een wereldrecord poging is geweldig om te doen van begin tot het eind. De aangeleverde informatie was soms chaotisch, maar ik wist hier altijd weer lijn in te krijgen. De opdrachtgever hield op die manier ook het geloof in het behalen van het record (waar ik natuurlijk geen moment aan getwijfeld heb). De uitdaging lag hem in de hoeveelheid verschillende contacten en ad hoc informatie. Daarnaast zorgde de aansturing van de verschillende teams en de humor die iedereen had, voor een leuke ontspannen sfeer. Ondanks de druk van een wereldrecord! Op zakelijk en teambuilding niveau is de uitslag van het behalen van het record een ontlading voor de opdrachtgever en de werknemers. Alle collega’s hebben het samen gedaan en mijn extra capaciteit heeft ze hierin kunnen steunen. Ik hoop meer van dit soort opdrachten te mogen doen!

4.044

Complimenten

Verzameld

1,2 km

Lint

Wereldrecord

Capaciteit nodig?

Petra Verschoor

Freelance Project Assistent

Door uw gegevens achter te laten, gaat u ermee akkoord dat Petra contact met u opneemt

Meer Projecten